Menu

Dopingcontrole

Dopingreglementen
Elke sporter die bij de KNGU is aangesloten moet zich houden aan de regels van ons dopingreglement. Daarom is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de regels. Dat geldt voor gymnasten, clubbestuurders, begeleiders en andere betrokkenen.

Een schone turnsport begint bij jezelf. Iedere gymnast is immers zelf verantwoordelijk voor zijn lichaam en dus ook voor eventuele verboden stoffen die in het bloed of de urine worden aangetroffen. Ook al is er geen sprake van opzet of bewust gebruik, overtreders van het dopingreglement kunnen zware sancties tegemoet zien.

Voor tips om een dopingovertreding te voorkomen lees je hier verder. 

De World Anti-Doping Code is het fundament van het wereld anti-dopingprogramma en vormt de basis van alle regels en procedures. Het is goed om te weten dat de KNGU als lid van het NOC*NSF, maar ook als lid van de UEG en de FIG, gebonden is aan de World-Anti Doping Code.

Wat is doping?
Onder doping verstaan we het gebruik van stoffen en methoden die voorkomen op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap). Soms komen de verboden stoffen ook voor in geneesmiddelen en voedingssupplementen Het is dus van groot belang om vooraf te checken of de voedingssupplementen of geneesmiddelen die je wilt gebruiken dopingvrij zijn.
Lees hier verder voor de volledige dopinglijst.
Voor bepaalde geneesmiddelen of stoffen geldt een dispensatieregeling. Lees daar hier meer over.

Dopingcontroles
De Dopingautoriteit voert bij gymnasten die deel uit maken van de ‘Testing Pool’ controles uit. De controles kunnen plaatsvinden bij een wedstrijd of training, maar ook thuis. Als topsporter wordt je daarom gevraagd aan te geven waar je je bevindt; je geeft je ‘whereabouts’ door aan de ‘Doppingcontrole’. Wat dit precies inhoudt lees je in de Whereaboutsbijlage.

Vragen?
Meer informatie over het Dopingreglement vind je:
- op de website
In deze PDF

Daarnaast kun je met vragen natuurlijk bij je coach of je sportarts terecht.

Zoeken
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×